Hvordan få oversikt over inkasso?

For å ha fullstendig oversikt over egen økonomi, er det viktig å ha oversikt over all gjeld. Det er imidlertid ikke alltid lett å få oversikt over gjeld som har gått til inkasso. Allikevel er det flere ting du kan gjøre for å få oversikt over hvor mye du skylder i inkasso. 

Hva er inkasso?

Inkasso betyr å kreve inn penger for regninger som ikke er betalt. For å kunne starte en inkassosak, må det først sendes et inkassovarsel. Dette blir sendt ut hvis det opprinnelige kravet ikke blir betalt. Inkassovarselet kan først sendes ut 14 dager etter at den utestående fakturaen er forfalt. Hvis ikke mottaker betaler inkassovarselet innen fristen, sendes det til inkasso. Inkasso kan foretas enten av selgeren eller av et profesjonelt inkassobyrå.

Les også: Få gratis økonomisk veiledning hos NAV

Hvordan få oversikt over inkasso?

I inkassovarselet som sendes ut ved manglende betaling av faktura, skal det stå informasjon om hva kravet gjelder, det utestående beløpet og betalingsfristen. Denne fristen må være på mist 14 dager, slik at betaler skal ha nok tid til å betale inkassokravet. Det kan imidlertid forekomme at man mister oversikten over inkassokravene. Kanskje har man ikke mottatt dem, eller så har de på andre måter forsvunnet fra mottakeren. Da må man benytte seg av andre løsninger for å få oversikt over inkassosakene. 

Det beste stedet å begynne for å få oversikt er gjeldsregisteret. Her finnes informasjon om all usikret gjeld, noe som blant annet innebærer forbrukslån og kredittkort. 

En annen måte å få oversikt over inkassosaker er å foreta en gratis kredittsjekk av deg selv. Dette kan gjøres hos Bisnode eller Experian. Ved å utføre en kredittsjekk kan du få oversikt over hvilke steder du har registrerte inkassosaker. Dermed kan du kontakte hvert av inkassobyråene der du har registrert inkasso og få tilsendt en fullstendig kravoversikt. Det er blant annet mulig å ringe dem. På den måten kan du se både hvem som var den opprinnelige kreditoren og hvor mye du skylder på nåværende tidspunkt. 

Når en utestående faktura har gått til inkasso vil det vanligvis ha påløpt både gebyrer og renter. Dette innebærer at du vil ende opp med å måtte betale mer enn det første kravet lød på. Selv for småbeløp kan totalsummen bli stor og bli en betydelig økonomisk belastning. Det lønner seg derfor å betale inkassovarselet innen betalingsfristen, sånn at kravet ikke blir sendt til inkasso.  

Hvor kan man foreta en kredittsjekk?

Selskaper som Bisnode og Experian tilbyr kredittsjekk. På deres hjemmesider kan man sjekke om det foreligger noen fakturaer som ikke er betalt i tide. 

En kredittsjekk brukes vanligvis for å få oversikt over den økonomiske situasjonen til kunder. Dette er en måte for bedrifter å unngå dårligere betalere. Her får du et helhetlig bilde av den økonomiske situasjonen, inkludert betalingsanmerkninger. Selv om en kredittsjekk vanligvis benyttes for å undersøke andres betalingsevne, er det ikke noe i veien for å kunne benytte det på deg selv. På den måten får du en oversikt over egen økonomiske situasjonen. 

Hvordan unngå betalingsanmerking ved inkasso?

Den beste måten å unngå betalingsanmerkning er å betale inkassovarselet. Det er viktig å unngå betalingsanmerkninger fordi det å ha dem kan føre til avslag i banker hvis man vil ta opp lån på et senere tidspunkt. Hvis du ikke har mulighet til å betale inkassokravet kan du kontakte inkassoselskapet og forhøre deg om muligheten for å få en nedbetalingsplan. På den måten unngår du å måtte betale hele kravet på en gang. 

Det er også mulig betale inkassogjeld ved å refinansiere med sikkerhet i boligen. På den måten blir inkassogjelden bakt inn i boliglånet. Dette kan være fordelaktig med tanke på at renten som regel vil være lavere enn ved en nedbetalingsplan fra inkassobyrået.