Firmalån

For mange nordmenn er drømmen om å være sin egen sjef forlokkende. Mange av oss går nok med en liten gründer i magen, og har kanskje også en forretningside som man har lyst til å gjennomføre. Å starte sitt eget firma kan være veien til større frihet i hverdagen, men det å starte opp for seg selv krever også planlegging og ikke minst kapital. Det er mye som må være på plass når man skal starte opp et eget firma, og de fleste av oss har ikke så mye penger i banken at vi kan klare oss uten å låne litt oppstartspenger til firmaet. Et nytt firma trenger kanskje å leie lokaler, datautstyr, forsikringer og varer. Har man kapital til dette tilgjengelig, kan det være både nødvendig og fornuftig å ta opp et firmalån.

Når man skal starte opp sitt eget firma er det mulig å søke banken om et firmalån. Banken gir låner imidlertid ikke ut penger uten videre, og for at du skal kunne få et lån vil bankene normalt kreve sikkerhet i eiendeler som firmaet eier eller som firmaet skal kjøpe. I tillegg må du være forberedt på å kunne legge frem din forretningsidè med budsjetter og liknende for banken, slik at banken kan vurdere hvorvidt forretningsideen er «liv laga», og hvor stor risiko de tar på seg ved å gi deg et lån.

Det er relativt rimelig å registrere et firma i våre dager. Der det før krevdes minimum 100 000 kroner i aksjekapital for å starte et AS, kreves det nå bare 30 000 kroner. Det kan være fornuftig å starte et AS dersom du skal ta en økonomisk risiko med ditt nye firma. Med et AS står du nemlig selv ikke personlig ansvarlig for dine låneforpliktelser og gjeld dersom firmaet skulle gå konkurs. Andre aktuelle organiseringsformer for et firma er enkeltpersonforetak eller ansvarlig selskap, der du står personlig ansvarlig for sine låneforpliktelser og gjeld.

Kan man bruke forbrukslån som firmalån?

Det er selvfølgelig fullt mulig å ta opp et forbrukslån dersom du skal starte et firma og trenger kapital i oppstartsfasen. Forbrukslån kan altså brukes som et firmalån. Du kan for eksempel ta opp et forbrukslån for å dekke kravet til aksjekapital eller for å dekke husleie og kjøp av kontorutstyr.

Fordelen med å bruke forbrukslån som firmalån er at bankene ikke krever noen sikkerhet for beløpet, og at du stort sett får innvilget forbrukslån dersom du kan vise til en ryddig økonomi og grei inntekt. Ulempen med å bruke forbrukslån som firmalån er at rentene er relativt høye i motsetning til om du får innvilget et vanlig firmalån i en bank.

Du får selv avgjøre hva som er best for deg, men husk at et god økonomisk plan er nøkkelen til å lykkes med et nyoppstartet firma.