Hvor mange kredittkort kan man ha?

Det er ingen grense for hvor mange kredittkort man kan ha. Allikevel er det vanligst å bare ha ett kredittkort. Det kan være fornuftig å bare ha ett siden det gjør det lettere å holde styr på kredittkortgjeld. Imidlertid vil det å kun ha ett kort føre til at man går glipp av mange fordeler som ulike kredittkort kan gi. Ved å ha flere kort kan man få flere fordeler. 

Hvor mange kredittkort man kan eie blir bare bli begrenset av hvor mange man får innvilget. Det er nødvendig å søke for å få et utstedt et kredittkort. Om man har økonomiske vansker og dermed lav kredittverdighet, kan det være vanskelig å få innvilget kredittkort. Hvis man derimot har en god økonomi, er det sjelden man får avslått en søknad om kredittkort. 

Det er imidlertid ingen fasit på hvor mange kredittkort det er riktig å ha. Det avhenger av hver enkelts evne til å betale tilbake og administrere kontoene. 

Hvilke fordeler kan kredittkort gi?

Kredittkortselskapene konkurrerer om å tilby kundene de aller beste fordelene. Det kan blant annet innebære rabatt på drivstoff, såkalt «bensinkort» og rabatt i en rekke nettbutikker. Med noen kredittkort følger det med reiseforsikring. Disse kalles for «reisekort», og bør også gi lavest mulig gebyrer på kontantuttak og kjøp av varer i utlandet. 

Les også: Hvilket kredittkort skal jeg velge?

Bør man ha flere kredittkort? 

Det kan være lurt å ha flere kredittkort. Grunnen til dette er at det kan gi mer fleksibilitet i privatøkonomien. I tillegg kan de ulike kortene gi forskjellige fordeler. Slike fordeler kan være i form av blant annet bonuser og rabatter på alt mulig. Ved å ha flere kort vil man få slike fordeler på enda flere steder. For eksempel kan et kort gi rabatt på hotellovernatting, mens et annet kredittkort gir bonus på kjøp av dagligvarer. 

Før man søker om et nytt kort kan det være lurt å stille seg selv noen spørsmål. Det kan blant annet være lurt å tenke gjennom hva fordelene er og om man virkelig trenger disse fordelene. Man bør også vurdere nøye om man har råd til å en ekstra månedlig betaling. I tillegg er det viktig å å se på hvor mye usikret gjeld man allerede har. Hvis man er bekymret for mengden usikret gjeld er det sjelden en god idé å skaffe seg flere kort som kan føre til mer usikret gjeld. 

Er det noen ulemper med å ha flere kredittkort?

Det er viktig å være klar over at de fleste banker har årsavgifter på kredittkortene. Det innebærer at man må betale en avgift for hvert kredittkort man eier. Hvis man har mange kredittkort, kan dette bli en betydelig utgift. Denne utgiften blir spesielt sur hvis man sjelden bruker kortene man betaler for. Det er derfor viktig å tenke seg godt om før man skaffer seg et nytt kredittkort. 

Flere rabatt- og bonusprogram kan fremstå attraktive, men kanskje er de ikke noe man i realiteten vil benytte seg av i særlig grad. Å bestille et nytt kredittkort bør derfor være en gjennomtenkt handling og ikke noe som gjøres på impuls. 

Hvis man har flere kredittkort kan det også være vanskeligere å holde oversikt over kredittkortgjeld. Det er derfor viktig å følge med på bruken av dem og betale ned avdrag for å unngå store renter. 

Hvordan kansellerer man kredittkort?

Det kan være lurt å kansellere kredittkort hvis man finner ut at man har for mange. En grunn til å lande på denne avgjørelsen kan være at man sliter med tilbakebetaling eller har mistet oversikten over økonomien. Det holder ikke å bare klippe det i to. Det er nødvendig å kontakte kortutsteder og gi beskjed om at man ønsker å stenge kontoen. For å slette kontoen må man tilbakebetale eller overføre saldoen til et annet kort. I tillegg må utestående gebyrer betales.