En spareavtale kan hjelpe deg å bygge en økonomisk buffer

En økonomisk buffer er viktig for å utjevne variasjoner i privatøkonomien fra måned til måned, og for å kunne håndtere uforutsette utgifter, uten å måtte ty til dyre forbrukslån. Det er imidlertid ikke alltid så enkelt å komme inn i en god rutine med månedlig sparing, spesielt ikke hvis kontoen har en lei tendens til å være tom mot slutten av måneden.

Sett opp automatisk trekk fra konto

Det aller viktigste du kan gjøre for å komme igang med en fast månedlig sparing, er å sette opp et automatisk trekk fra kontoen din. Dette bør aller helst være på den datoen du vanligvis får inn lønn, slik at pengene du setter av til sparing, blir trukket med en gang, før du begynner å bruke av månedens lønn. Da sikrer du at du alltid får spart opp beløpet du har planlagt, og du slipper å bli utsatt for fristelsen til å bruke pengene på forbruk, fremfor til oppsparing.

De aller fleste norske banker gir deg mulighet for å selv sette opp automatisk overføring mellom dine egne kontoer, direkte via nettbanken. Det skal normalt også være mulig å sette opp overføring til konto i en annen bank, slik at hvis du ikke har lønns- og sparekonto i samme bank, så vil du fremdeles kunne gjøre en automatisk overføring. Noen banker vil imidlertid anse dette som betaling av en regning, og du kan derfor bli ilagt et lite gebyr, hvis banken din fortsatt opererer med dette.

Mange bekker små

Har man dårlig råd, er oppsparing ofte ikke det som står høyest på prioriteringslisten, og man føler kanskje ikke at man har noen penger til overs til sparing. Det er imidlertid viktig å huske på at man ikke trenger å spare flere tusen kroner hver måned for at det skal ha en effekt. Selv et beskjedent sparebeløp på en hundrelapp eller to, vil over tid bli en fin liten økonomisk buffer. I tillegg får du innarbeidet en rutine med å spare fast, så får du heller øke det månedlige sparebeløpet senere, når økonomien din er bedre.

Sparing på konto eller i fond?

Med dagens historiske lave rentenivå, får du knapt renteinntekter på sparepengene dine i banken. I mange tilfeller er den lille renten du får, knapt nok til å veie opp for kapitalskatten og inflasjon, og i praksis taper du penger på å ha dem i banken. Et alternativ til banksparing kan derfor være å kjøpe fondsandeler for det månedlige sparebeløpet. De fleste banker i Norge, i tillegg til flere nettmeglere, tilbyr automatisk trekk fra kontoen din og kjøp av fondsandeler for pengene, uten at du trenger å gjøre noe ekstra selv.

Det er verdt å merke seg at risikoen ved å ha sparepengene i fond er høyere enn ved å ha pengene i banken. I tillegg tar det normalt 4-5 dager fra du selger fondsandeler til du har pengene tilgjengelig på kontoen din, så sparepengene blir ikke like tilgjengelige, om du på et tidspunkt skulle trenge penger raskt. Over tid vil du dog vanligvis få en bedre avkastning på sparepengene dine ved å sette dem i fond, i forhold til å ha pengene i banken. Det er heller ingenting i veien for å kombinere sparemåtene, og for eksempel gjøre et trekk som går til sparekontoen og et annet som går til å kjøpe fondsandeler, slik at du har noe av sparingen din i kontanter og noe i fond.