Hvordan slette kredittkort

De siste årene har det blitt mer vanlig å ha flere kredittkort. Dette kan gi større fleksibilitet i økonomien og en rekke fordeler i form av bonuser og rabatter. For noen fører imidlertid bruk av flere kredittkort til utfordringer. For å få tilbake kontrollen over privatøkonomien kan det være lurt å vurdere å slette ett eller flere av kredittkortene. 

Det er lett å havne i en ond sirkel der man hver måned betaler for mye av kredittkortgjelden og blir nødt til å bruke kredittkortet igjen før neste lønning. Uforutsette utgifter som man blir nødt til å betale med kredittkort kan føre til at man ikke ser noen annen utvei enn å øke kredittgrensen. Til slutt kan det oppleves tilnærmet umulig å få nedbetalt alt av kredittkortgjeld og få kontroll over økonomien. 

Hvis man bestemmer seg for å slette kredittkortet, blir man nødt til å kontakte den aktuelle banken som kortet er utstedt fra. Dette kan gjøres ved å benytte seg av kundeservice. Det er imidlertid ikke slik at kredittkortgjelden forsvinner selv om kortet slettes. Man vil motta en sluttfaktura med den resterende kredittkortgjelden. I tillegg vil kortet slutte å virke, noe som i praksis innebærer at det ikke kan benyttes videre for å betale for varer eller tjenester. Da kan kortet klippes. Dermed vil man ikke lenger stå i fare for å akkumulere mer gjeld med det aktuelle kredittkortet. 

Det er viktig å være klar over at sluttfakturaen vil være på et høyt beløp hvis gjelden var stor. En stor faktura vil for mange være krevende å betale. I tillegg er det verdt å merke seg at renter vil løpe på denne summen hvis ikke fakturaen betales med det samme. 

Kan man senke kredittgrensen i stedet?

En annen måte å få kontroll over økonomien på, er å senke kredittgrensen. Dermed blir det begrensinger på hvor mye penger som kan brukes og på den måten blir det ikke lenger mulig å opparbeide seg en stor kredittkortgjeld. For de aller fleste er det tryggere å ha en lav enn en høy kredittgrense. Da er det lettere å sørge for at man ikke bruker mer penger enn man har mulighet til å tilbakebetale. For å senke kredittgrensen kontakter man banken og gir beskjed om hvilken grense man ønsker i stedet. Noen steder kan dette enkelt endres på «Min side». Det vil vanligvis være mulig å heve kredittgrensen igjen på et sener et tidspunkt hvis man angrer seg. Med mindre noe har endret seg ens økonomiske situasjon. 

Har kredittkort noen betydning når man søker lån?

Antall kredittkort og kredittgrensen kan ha betydning når man skal søke lån. På grunn av gjeldsregisteret er det lettere enn før for banken å få fullstendig oversikt over kredittkort. Derfor kan det være nødvendig å senke kredittgrensen og avslutte ubrukte kort før man søker. Årsaken til dette er at hele kredittrammen regnes som gjeld i lånesøknadene. Dette er helt uavhengig av hvor mye penger som er utestående å kredittkortet. I praksis innebærer dette at innvilget kreditt i kredittkort regnes som gjeld. Hvis man for eksempel har en kredittramme på 100.000kr, regnes dette som at man har den summen i utestående gjeld. Dette gjelder selv om kredittkortet står ubrukt. 

Les også: Hvordan refinansiere kredittkortgjeld

Hvis man har mange ulike kredittkort er det lett å se for seg at den utestående gjelden kan ende opp med å virke omfattende. Med tre kredittkort som hver har en kredittramme på 50.000kr vil føre til at det regnes som 150.000kr i gjeld. For mange som søker om lån vil dette ha stor betydning for lånesummen. Dette bør være et godt insentiv til å senke kredittgrensen eller slette kredittkort som ikke benyttes. Å slette to av kredittkortene i dette tilfellet vil føre til at låntaker nå bare kan anses å ha 50.000kr i utestående gjeld.