Bytte bank? Slik går du frem

Norske bankkunder er tradisjonelt svært lojale mot banken sin, kanskje mer lojale enn de burde være. Det kan nemlig være mye å spare på å bytte bank. Skal du få de beste bankbetingelsene nytter det nemlig ikke å være 100 % lojal mot banken din. Vurderer du å bytte bank? Vi viser deg hvordan du går frem.

Før du bytter bank

Før du bytter bank bør du undersøke hvilke betingelser du har hos din nåværende bank. Hvorvidt du kan spare penger på å bytte bank beror jo nettopp på hvilke betingelser du har der du er i dag. Et alternativ til å bytte bank er å velge ulike banker til ulike banktjenester. Noen banker er nemlig mer gunstige på enkelte banktjenester enn andre.

Bankene vil selvfølgelig ha deg som totalkunde slik at de kan tilby deg alle sine banktjenester dersom det er mulig. Før du bytter bank bør du dermed sjekke betingelsene på de banktjenestene du er ute etter hos andre aktører i markedet. Sjansen er stor for at du vil kunne få bedre betingelser hos banken du allerede har i dag dersom du truer med å bytte bank dersom de ikke gir deg bedre vilkår. Å forhandle med banken din er helt ok, og det er noe bankene er vant til.

Den vanligste grunnen til at nordmenn bytter bank er renten på boliglån. Bare en rentenedgang på 0,5 prosent på et boliglån på 2 millioner kroner vil gi deg 10 000 kroner i sparte rentekostnader årlig. Selv om boliglånsrenten i dag er historisk lav, så varierer den fortsatt fra bank til bank. Du før selvfølgelig sørge for at du har den laveste boliglånsrenten som er mulig å oppdrive. Det er det mye å spare på. Sjekk vilkårene på renter på boliglån hos andre banker, og gå i forhandlinger med banken din. Setter de ikke ned renten din bør du vurdere å bytte til en bank som kan gi deg lavere rente.

Et tips til deg som har nedbetalt mye på boliglånet ditt, er at det gjerne er mulig å forhandle seg frem til en bedre rente enn du allerede har. Der boliglånet delvis er tilbakebetalt har banken bedre sikkerhet for lånet sitt – noe som betyr at de bør sette ned renten din.

Hos Finansportalen kan du sjekke hvilke banker som har den laveste boliglånsrenten til enhver tid. Dette er et nyttig verktøy som du burde bruke ofte.

En annen viktig grunn til at nordmenn bytter bank er renter på innskudd. Siden renten er historisk lav, så betyr dette også at banksparing gir deg lav avkastning på pengene dine. Innskuddsrentene hos bankene kan likevel variere, og finner du en bank som har bedre innskuddsrente enn banken du bruker i dag bør du gå i forhandlinger med banken din eller bytte bank for sparepengene dine.

Mange har muligheten til gunstigere bankbetalingelser gjennom arbeidsforhold eller medlemsskap i forbund og foreninger. Dette er det imidlertid mange som ikke er klar over. Undersøk derfor med arbeidsgiver om du har muligheten til å tilknytte deg en bank som gir deg bedre betingelser enn du har i dag, eller om du har et medlemsskap i et forbund eller forening som har inngått en avtale med en bank på vegne av sine medlemmer.

Ved bytte av dagligbank er det viktig å undersøke de ulike kostnadene hos både din gamle bank og din nye bank. Dette kan være seg gebyrer for å ha nettbank, gebyrer ved bruk av debetkort og kredittkort, samt andre relevante gebyrer.

Har du forbrukslån eller andre usikrede lån bør du sjekke om du kan refinansiere slike kreditter inn i et annet lån med en bedre rente. Kanskje kan du bake inn kreditten i boliglånet ditt, eller bytte til en annen tilbyder av usikret kreditt som kan gi deg en bedre rente.

Hva koster det å bytte bank?

I dagens digitale samfunn er det normalt meget enkelt å bytte bank. Med BankID kan du på en rask og enkel måte åpne opp kundeforhold i en ny bank via internett. Noen banker kan kreve et avslutningsgebyr når du avslutter en konto hos dem, men er slikt gebyr er som regel lavt. Selv om du flytter over pengene dine til en ny bank, trenger du jo heller strengt tatt ikke avslutte kontoen i din gamle bank. Ved å ha kontoen stående der opprettholder du jo på en måte et kundeforhold til den gamle banken, noe som kan være fordelaktig i fremtiden.

Skal du flytte boliglånet ditt til en annen bank vil du normalt måtte betale et etableringsgebyr for lånet i den nye banken. Stadig flere banker lokker imidlertid til seg kunder ved å dekke kostnadene for etableringsgebyret. Selve flyttingen av boliglånet tar banken seg av. Du trenger kun å gi din nye bank en fullmakt til å flytte lånet.