Hvilket kredittkort skal jeg velge?

Utvalget av kredittkort på det norske markedet er enormt, og det er ikke alltid like lett å vite hva man bør velge. Det kan imidlertid lønne seg å sjekke markedet godt, da det kan være mye penger å spare på å velge et kort som passer til nettopp ditt bruksmønster.

Kredittkort gjennom banken din

Har du lønnskonto, sparekonto, boliglån og det meste annet bankrelatert, i en av de store fullservice bankene, som DnB, Sparebank1 eller Nordea, blir du helt sikkert tilbudt et kredittkort med jevne mellomrom. Alt etter hvilket kundenivå du har i banken, vil bankenes egne kredittkort være alt fra relativt dyre til mer eller mindre gratis.

En av de store fordelene ved å ha et kredittkort gjennom banken er at du kan få en noe mer fleksibel kredittgrense. Flere banker tilbyr kort der du ikke har noen kredittgrense, men der banken har lov til å ta penger fra for eksempel din sparekonto, hvis du går over en viss sum på kredittkortet.

Trenger du et generelt kredittkort, uten behov for bonusprogram tilknyttet, og har du en relativt solid økonomi og et forhold til en bank som gjør at du kan få kredittkortet uten årlige gebyrer, kan et kredittkort fra hovedbanken din ofte være en god løsning.

Rabatt på drivstoff

Kjører du mange kilometer i bil hvert år, kan det være mye å spare på å velge et kredittkort som gir deg rabatt på pumpeprisen, når du tanker bensin eller diesel. De fleste tankstasjonkjeder, som Esso, Cirkle K, Shell og YX, har egne kredittkort som gir deg rabatt på brennstoff. Ulempen med disse er at du bare får rabatten når du tanker hos kjedens egne tankstasjoner, så du blir fort bundet opp til bare en bestemt kjede.

Et alternativ er å velge et generelt kredittkort som har et bonusprogram som gir deg rabatt på drivstoff. For eksempel vil du med DnB sitt MasterCard kredittkort få en generell rabatt på 3% hos alle norske bensinstasjoner, dog begrenset oppad til 1500kr. pr. år. Et annet alternativ er FlexVisa fra Santander Consumer Bank, som gir deg muligheten for å velge å få 4% rabatt på kjøp av brennstoff i Norge, som en del av bonusprogrammet som er tilknyttet kortet.

Opptjening av bonuspoeng hos flyselskapene

Ønsker du et kredittkort som gir deg bonuspoeng du kan bruke til kjøp av flybilletter, finnes det i praksis bare to alternativer i Norge. SAS Eurobonus tilbyr et MasterCard kredittkort som er knyttet mot din Eurobonus-konto, slik at du tjener Eurobonus-poeng på alle kjøp du gjør med kortet. Som standard får du ti poeng pr. 100kr. Du bruker på kortet, men det kjøres i tillegg jevnlig kampanjer som gir deg en høyere opptjening.

Det andre alternativet er kredittkortet fra Bank Norwegian, som er koblet mot Norwegian sitt bonusprogram Norwegian Reward, der du opptjener poeng som kan brukes til kjøp av flybilletter med Norwegian. Her får du en generell bonus på 1% på alle kjøp, i tillegg til ekstrabonus på en rekke produkter og tjenester, innen alt fra parkering, til strøm og kjøp av dagligvare på nett.