Slik får du beste rente på billån

Billån er et populært valg for mange som skal kjøpe bil, men det er viktig å være klar over at renten på et billån ofte ligger høyere enn andre typer lån, som f.eks. boliglån. Dette skyldes at bilen som stilles som sikkerhet for lånet ikke har den samme verdien som en bolig, og at bilen også kan miste verdi over tid.

Hvor høy er renten på billån?

Nivået på billånsrenta plasserer seg vanligvis et sted midt mellom renta på de dyreste boliglånene og de billigste forbrukslånene. Grunnen til dette er at, i motsetning til en bolig, er ikke verdien på en bil jevnt stigende – snarere tvert imot. En bil taper i prinsippet verdi for hver gang den brukes, noe som gjør at sjansen for at du ikke vil få tilbake alt du lånte fra banken øker dersom du en gang skal selge bilen brukt.

Dessuten er bilen som banken får sikkerhet i (eller pant som det også kalles) en langt “mindre sikker” sikkerhet enn for eksempel en bolig. Ved å bruke bilen løper du en risiko for at bilen kan bli skadet, enten ved at du krasjer eller bulker den. Dette øker risikoen for banken, og dermed krever banken også større marginer for å kunne gi deg et billån med pant i bilen.

Tips for å få best rente

Det er imidlertid mulig å komme banken i møte slik at den kan tilby deg en bedre rente. To alternativer kan være å gå inn med mer egenkapital eller å bake billånet inn i boliglånet.

En måte å få ned renta på, er å bidra med mer egenkapital når du kjøper bilen. Jo lavere lånegrad (prosent av kjøpesummen som er lånte penger), jo lavere rente vil banken tradisjonelt tilby deg. Det henger naturligvis sammen med at risikoen for at banken taper penger synker, siden andelen av kjøpesummen som er lånte penger er lavere.

Du bør for øvrig gjøre en vurdering av økonomien din på et overordnet nivå før du bestemmer deg for å gå inn med mer egenkapital. 

Husk at du bør ha en bufferkonto med minst én månedslønn (og helst mer), og i tillegg vurdere om du for eksempel skal kjøpe bolig som du trenger egenkapital til i nærmeste fremtid. Noen ganger kan det faktisk være bedre å ta en litt høyere rente for å kunne realisere andre økonomiske mål du har.

Et annet alternativ kan være å bake billånet inn i boliglånet ditt. Dette alternativet krever imidlertid at du allerede har betalt en del ned på boliglånet – gjeldsgraden på boligen din bør nok være nede mot 60 prosent for at banken skal gå med på en slik løsning. Ved å slå sammen billånet med boliglånet kan du få en lavere rente på hele lånet, siden boligen din fungerer som sikkerhet for begge lånene.

Det er viktig å være klar over at det ikke er gitt at dette alternativet er det beste for alle. Det er viktig å vurdere hva som er best for din økonomi og dine fremtidige planer. Det er også viktig å sammenligne tilbud fra flere banker og finansinstitusjoner for å finne det beste tilbudet for deg.

Be om tilbud fra flere banker

Det er også viktig å huske på at det å ta opp et billån er en økonomisk forpliktelse, og det er viktig å være sikker på at man har råd til å betale tilbake lånet og rentene. Det er også viktig å være klar over at man kan miste bilen hvis man ikke kan betale tilbake lånet.

I tillegg til å sammenligne rentetilbud fra flere banker, bør du også vurdere hva som er viktig for deg i forhold til å velge et billån. Det kan være at du vil ha en fast eller variabel rente, eller at du ønsker å kunne endre lånebeløpet ditt underveis.

Det er også viktig å være klar over at det kan være andre kostnader knyttet til et billån, som for eksempel etableringsgebyr og tinglysningsgebyr. Det er viktig å være klar over disse kostnadene før du tar opp et billån, slik at du ikke blir overrasket over ekstra kostnader senere.