Fordeler og ulemper ved privatleasing av bil

Privatleasing av bil har de siste årene blitt et mer og mer brukt alternativ til vanlig lånefinansiert kjøp. På papiret kan privatleasing se økonomisk attraktivt ut, men det vil i stor grad avhenge av ditt bruksmønster for bilen og hvor ofte du ønsker å bytte bil, så det gjelder å sjekke nøye før man bestemmer seg. Vi skal her se på noen av de vanligste fordeler og ulemper ved å privatlease bil.

Forutsigbart bilhold

En av de store fordelene med privatleasing fremfor å eie bilen, er at du får et veldig forutsigbart bilhold der du ganske nøyaktig vet hva bilen vil koste deg hver måned. De fleste leasingkontrakter inkluderer service på bilen, og siden bilen er ny, vil nybilgarantien fra leverandøren selvsagt også gjelde. I tillegg kommer stort sett bare forsikring og årsavgift, men noen leasingkontrakter inkluderer også dette, slik at det i praksis bare er brennstoff som kommer i tillegg.

Siden du ikke eier bilen slipper du også å bekymre deg for overraskelse i forhold til unormalt stort verdifall på bilen, for eksempel på grunn av endringer i avgiftspolitikken.

Du må vite hvor mye du trenger bilen i hele leasingperioden

De fleste leasingkontrakter inneholder som standard 15.000 kjørte kilometer per år over de tre årene kontrakten varer. Det er mulig å kjøpe ytterligere kilometer, men dette må gjøres når du inngår kontrakten. Du kan med andre ord ikke komme etter et år, og be om å få hevet antall kilometer fra 15.000 til for eksempel 25.000. Hvis du har kjørt lengre enn det du har lov til ifølge kontrakten, må du betale ekstra for de overskytende kilometerne, når bilen leveres inn, og det kan fort bli kostbart. Det er ikke unormalt at det koster 2-3kr. Per kilometer, for det du har kjørt for mye. Samtidig får du ikke refundert noen ting om du kjører kortere enn du har lov til, så bruker du bilen mindre, betaler du i praksis en høyere pris per faktiske kjørte kilometer.

Du slipper å binde opp kapital

I motsetning til å kjøpe bilen kontant eller finansiere kjøpet ved å øke boliglånet, så slipper du ved leasing å binde opp så mye kapital. Du slipper dog ikke helt for egenkapitalen, da du må betale en forskuddsleie på bilen, når du inngår leasingkontrakten. Denne ligger normalt i størrelsesordenen 10-20% av bilens verdi og er en sum du vanligvis må betale kontant.