Blancolån til bil

De fleste som skal kjøpe seg ny bil trenger å ta opp lån til det. Da er det mulig å ta opp et billån i banken. Det er imidlertid ikke alle som ønsker det. Da kan det være et alternativ å ta opp et blancolån. Med et blancolån står man langt friere, siden dette er et lån som man kan bruke til hva man vil. 

Hva er blancolån?

Blancolån er et annet ord for forbrukslån. Det er med andre ord et lån uten sikkerhet. Det er heller ikke nødvendig med egenkapital for å få et slikt lån. Det betyr at du søker om lån basert på egen økonomi fremfor at banken tar pant i for eksempel hytte, bolig eller tomt. Pengene man låner gjennom blancolån kan brukes til akkurat det man selv ønsker, for eksempel til bil. Det er med andre ord ikke bundet opp til en spesifikk utgift, slik som for eksempel boliglån er. Banken vil ikke spørre hva du skal bruke pengene du låner til. Dette kan være en fordel siden det gir mye frihet for låntaker. Et blancolån kan for eksempel være nyttig ved uforutsette kostnader eller utgifter til ferier, bryllup eller forbruksvarer. 

Les også: Billån innbakt i boliglån? Pass deg for fella!

Noen banker kan tilby høyere blancolån til bil enn andre. Derfor kan det være lurt å vurdere lånetilbud fra flere steder. Det er vanligvis mulig å låne opptil omtrent 500.000kr. Bankene vil utføre en kredittsjekk av de kundene som søker om blancolån. Et blancolån vil maksimalt ha en nedbetalingstid på fem år. Her lønner det seg med en kortere nedbetalingstid fordi det vil gjøre kostnadene til lånet lavere når man betaler mindre i renter. 

Hvor kan jeg få blancolån til bil?

Flere banker tilbyr blancolån som blant annet kan brukes for å kjøpe bil. 

Fordelen med å bruke blancolån til bil i stedet for at vanlig billån, er at du slipper at banken ta pant i bilen du skal kjøpe. Samtidig er renten på blancolån til bil normalt høyere enn rente på et vanlig billån

For å finne ut av hvilket lånetilbud som er det beste kan det være lurt å benytte seg av en sammenligningstjeneste som sammenligner lån fra ulike banker. Eksempler på slike tjenester er: 

– Nanofinans

– Lendo

– Tjenestetorget finans

– Zen Finans

Disse nettsidene sammenligner lån fra flere ulike banker for å sikre deg lavest mulig rente. Her får du en oversikt over bankenes tilbud, slik at du kan ta et godt informert valg. Hvilket lån som vil være det «beste» vil variere siden det er så mange individuelle faktorer som spiller inn. Det er viktig å se på den effektive renten for å få et klart bilde av hva utgiftene til lånet vil bli. Å benytte seg av en slik sammenligningstjeneste vil være mindre tidkrevende enn å søke lån i flere ulike banker og sammenligne selv. 

Forskjellen på blancolån og forbrukslån

Det er ingen forskjell på blancolån og forbrukslån. Det er bare ulike ord for samme type lån.  Betegnelsen blancolån brukes sjelden i Norge, men er langt vanligere i Sverige.

Hva er renten på blancolån?

Renten på blancolån vil variere mellom banker. I tillegg vil din individuelle økonomi være med på å avgjøre hvilken rente du får. Det er derfor ikke mulig å si noe konkret om hva renten vil være. Du må legge inn en søknad hos hver låntaker for å finne ut av det. Siden blancolån ikke tar pant i verdier, vil et slikt lån gi høyere risiko for banken. Dette fører til at blancolån vil ha en vesentlig høyere rente enn andre lån. Det er lurt å velge et tilbud fra den banken som kan tilby de mest gunstige vilkårene. Det viktigste å se på når man får et tilbud er rentene. Den nominelle renten er renten på selve lånebeløpet, mens den effektive renten inkluderer både den nominelle renten og de andre gebyrene. Den effektive renten er derfor viktigst å se på for låntaker, fordi denne gir mest nøyaktig informasjon om hvor mye lånet vil koste. For låntaker vil det være en fordel med lavest mulig rente, da det vil føre til lavere totale lånekostnader