5 tips for deg med dårlig råd

Føler du at pengene aldri strekker til, og har kontoen en lei tendens til å være tom i dagene før neste lønning, er du ikke alene. Heldigvis er det flere ting du kan gjøre for å bedre økonomien, og mye trenger ikke å være så vanskelig heller. Vi skal her se på fem relativt enkle grep du kan ta, for å gjøre privatøkonomien din noe mer romslig.

1 – Få oversikt over privatøkonomien din

En av de viktigste årsakene til at man ender opp med alvorlige økonomiske problemer, er mangel på oversikt over egen økonomi. Har du dårlig råd, er noe av det første du bør gjøre, derfor å sette opp et budsjett, slik at du får oversikt over privatøkonomien din. Dette trenger slett ikke å være så vanskelig som det kanskje høres ut. Det finnes flere gode og gratis maler for Excel, som enkelt lar deg sette opp et budsjett. Flere banker tilbyr også egne budsjettmoduler som en del av nettbanken. Fordelen med dette, er at du ofte automatisk kan få registrert alle transaksjoner på kontoen, direkte i budsjettet, slik at det blir enklere å holde oppdatert.

2 – Sett opp fast sparing hver måned

Har man dårlig råd er sparing kanskje ikke det første man tenker på, men ikke desto mindre er det viktig å komme inn i en rutine der man sparer litt hver måned. Den beste måten å gjøre dette på, er ved å sette opp et fast, automatisk trekk fra lønnskontoen, på samme dato som du vanligvis får inn lønn. På denne måten sikrer du at du alltid får spart beløpet du har planlagt, og det som er igjen på kontoen, er penger du har disponibelt til bruk i måneden som kommer.

3 – Prioritere nedbetaling av dyr gjeld

Det er vanligvis økonomisk lønnsomt å prioritere å nedbetale den dyreste gjelden først. Det betyr med andre ord at har du både boliglån og forbrukslån, kan det lønne seg å høre med banken om du kan få avdragsfrihet på boliglånet i en periode, og bruke de ekstra pengene på å få betalt ned det mye dyrere forbrukslånet først. Det hjelper deg kanskje ikke til å få bedre råd her og nå, men på sikt vil det gjøre at du blir kvitt den dyre gjelden raskere, noe som vil være med på å gjøre økonomien din mer romslig.

4 – Planlegg måltider for en uke om gangen

Mat utgjør gjerne en betydelig del av et typisk husholdningsbudsjett, og for mange er det mye penger å spare her. En god regel er å planlegge alle middager for en uke om gangen, og handle inn det du trenger av mat i en omgang. Ikke bare reduserer du tiden du bruker på å handle, med en skikkelig planlegging vet du også nøyaktig hva du trenger å kjøpe. Du sparer dermed penger, og slipper å kaste så mye mat. I tillegg blir det mye enklere å få til sunne og næringsrike middager, og du slipper å falle tilbake på pølser i lompe eller frosenpizza fordi du ikke vet hva du skal lage til middag.

5 – Refinansiere dyr gjeld

Sliter du med flere forbrukslån og kredittkortgjeld, kan det være mye penger å spare på å refinansiere all denne gjelden i et nytt lån. Normalt vil dette både gi deg en lavere rente, og du vil spare mye hver måned på at gebyrene blir mindre.

Eier du din egen bolig, har du kanskje mulighet for å refinansiere forbruksgjelden med pant i eiendommen, noe som vil gi deg en betydelig lavere rente. Det er dog viktig å huske på at et boliglån gjerne har en mye lengre løpetid enn et typisk forbrukslån, så etter refinansieringen er gjennomført, bør du øke det månedlige avdraget på boliglånet med et beløp tilsvarende det du tidligere betalte i avdrag på den usikrede gjelden din.