Hvordan takle dagens boligmarked for unge søkere?

Det kan for mange se ut til at den eventyrlige oppgangen i boligmarkedet som vi har sett fra midten på 90-tallet, er i ferd med å spille på siste vers. Og det skulle kanskje bare mangle, etter 25 år med sterk økning. Mange sier at boligmarkedet ikke kan vokse inn i himmelen og det har de nok rett i. 

For det er ikke lenger slik at et ungt par kan kjøpe seg et rimelig krypinn i dag, uten å være blant de mer priviligerte av oss. En to-roms leilighet koster i dag gjerne mellom 2-4 millioner kroner, avhengig av hvor i landet man vil slå seg ned. 

For de fleste unge vil det nesten uansett være nødt til å komme rike foreldre inn for å hjelpe til med boliglånet. Men finnes det andre måter å komme seg inn selv på markedet uten at det vil koste skjorta? Vi skal se på noen måter å angripe de høye prisene på.

God, sikker lønn

Det er ikke sikkert man engang har fått en stabil inntekt før man føler behovet for å flytte for seg selv dukker opp. Det viktigste man kan gjøre er å begynne å spare. Selv om dagens renter ikke akkurat oppfordrer til folk til høyrente sparing, vil banken se at du er en seriøs person som har sett for deg hvordan du skal kunne spare til fremtidig forbruk.

Men for å kunne spare, må man ha en stabil inntekt. Har du begynt et studieløp, kan du sørge for å spare litt av pengene du får i studielån og stipend. Det er nå slutt på fuktige studentkvelder støtt og stadig, dersom du tenker på å skaffe deg en egen bolig. 

Jobben du eventuelt tar ved siden av studiene, er sikkert ikke den du tenker å ha etter studiene, så sørg for å gjøre ditt beste, slik at du står sterkere når den dagen kommer. Da vil du få en godt betalt jobb. Fortsett å sette av penger, gjerne i boligsparing (BSL) og selvfølgelig pensjonssparing, noe du mest sannsynlig har gjennom arbeidsgiver. Har du ikke det, kan du spare IPS, individuell pensjonssparing. Dette kan også føre til skattelette. 

Flere inntekter

Har du samboer, vil dere stå sterkere når dere skal søke. Men har du ikke det, må du prøve å få flere inntekter, samtidig som du setter fokus på å redusere utgifter. Dette kan virke kjedelig, men gjør det heller til en sport eller konkurranse. Da blir alt mye mer givende. Ekstra inntekt kan du skaffe deg i helgene, eller starte en internettbutikk med passive inntekt døgnet rundt.

Se på flere boliger, og tenk på å flytte på landet

På landet vil du legge merke til to ting som vil gi deg lyst til å sjekke ut mulighetene mer. For det første vil du merke at prisene er lavere, og for det andre vil du kanskje kunne få jobb enklere. På bygda eller i mindre kommuner kan du stille med en helt unik kompetanse som de har bruk for. Husk at lønninger også ofte er lavere, men det er hvert fall en bedre måte å komme seg inn på boligmarkedet på.

Ikke fall for første og beste bolig dere ser på. Dette kan være grunnlag for konflikt, men dette er riktig. Ikke forhast dere, for det kan være ting dere ikke oppfatter eller har tenkt på. Er boligen langt unna arbeid, må dere kanskje ha en bil, og hvordan er solforholdene? Er dette er sted hvor det bor mange unge i etableringsfasen, eller et sted for eldre? Sjekk ut og ha gjerne med noen som har levd litt lenger, eller noe som rett og slett er ekspert.

Ikke lån til forbruk

Det kan være fristende å kjøpe den nye flat-skjermen eller bestille den dyre reisen du alltid har drømt om. Utsett det og tenk heller at livet er langt. Dette kan du heller spare til. Sett av en konto dedikert til slike formål. En bufferkonto som dette kan godt være flere månedslønner. Jo større, jo bedre.

Kjøp bolig på riktig tid

Hvordan skal du vite når det er riktig tid? Faktum er at boligprisene varierer sammen med mange andre faktorer i økonomien. Du må finne ut en rekke ting som gjør kjøp av bolig mest sikkert. Det eneste som er sikkert i dag, er at det meste er usikkert. Men du kan tenke på disse tingene:

  • Ikke vurder kjøp før inntekten har vært stabil over ett par år
  • Vurder å kjøpe på sommeren eller ved høytider, det kan være færre kjøpere
  • Vurder langtidsbolig, eventuelt flytting om det er aktuelt
  • Trenger du ikke bil, vurder en bolig i nærheten av jobb, barnehage, skole, butikk, kollektiv

Vårt klare tips er likevel ikke å forhaste seg med boligkjøp. Unge kan godt leie eller ha andre løsninger i de unge årene under 30. Men har man kommet til den beslutningen at man vil ha egen bolig, kan man vurdere disse tipsene. Og husk, kjøp bolig når det passer best til livssituasjonen!