Velg rett kredittkort som student

I utgangspunktet burde kanskje ikke alle studenter ha kredittkort, spesielt ikke som ikke har god nok økonomisk disiplin. For personer med god kontroll på sin egen økonomi, er derimot kredittkort et middel for å skaffe seg knallgode rabatter og andre fordeler. Men da må kortet brukes smart!

Se vår oversikt over de beste kredittkortene på markedet

Unike rabatter i kredittkort

Alt ettersom hvilket kredittkort du velger, finnes det ofte et eget fordelsprogram. Hva fordelene er varierer veldig, ut i fra kredittselskapets fokus på dette området. Noen kort har rabatter som strekker seg nærmest over hele fjøla, uansett hva du betaler for, mens andre igjen kanskje kun fokuserer på et enkelt produkt (slik enkelte bensinkort gjør). Du finner også kredittkort som ikke tilbyr noe som helst annet enn selve kreditten og betalingsløsningen.

For studenter er det mest aktuelt med kredittkort som gir rabatter på dagligdagse produkter, og ting man trenger til studiene, som matvarer, datamaskiner, bøker og tjenester og varer innen trening og livsstil. Studenter reiser også mye i forhold til andre deler av befolkningen. Dermed er det slettes ingen dum idé å finne et kredittkort som i tillegg til rabatter, også tilbyr gratis reiseforsikring. Et av de beste kortene innen denne sjangeren er kredittkortet fra Re:member.

Vilkår for å få gratis reiseforsikring

Alle kredittkort med denne ordningen, krever at du betaler for minst 50% av reisen med kortet. Da får du gratis reise- og avbestillingsforsikring med på kjøpet. Forsikringen kan i tillegg gjelde personer du reiser sammen med, men kriteriene her varierer fra kort til kort. Dette er et gratisgode som det lønner seg å få med. Prismessig har det ingenting å si om du betaler en reise med debetkort eller kredittkort, så lenge du gjør opp kreditten innen den rentefrie perioden er omme. Med kredittkort får du også bedre sikkerhet for kjøpet, for eksempel om reiseselskapet skulle gå konkurs eller lignende. I tillegg gir enkelte kredittkort bonuspoeng når du kjøper flybilletter og lignende fra spesifikke selskap, noe som i praksis betyr en ytterligere rabatt.

Gode kredittkort for studenter

Studenter bør velge kredittkort ut i fra hvilket kjøpsmønster en har. Ikano Visa er således et godt alternativ, fordi fordelsprogrammet inkluderer rabatter på produkter og tjenester som de fleste studenter har bruk for. Det samme gjelder kort som 365Privat MasterCard og kortene fra Santander Consumer Bank. Sistnevntes Santander Red gir mange unike og gode rabatter i diverse nettbutikker (over 200 i antallet).

Justerbar kredittgrense

Flere av kredittselskapene tilpasser sine kredittkort til den typiske studenten, både når det gjelder rabattordningene, og de økonomiske aspektene. For eksempel kan du få Norwegian-kortet med kun 5 000 i kredittgrense, noe som gjør det vanskeligere å sette seg selv i gjeld du ikke klarer å håndtere. Om selskapet du velger kort fra ikke gjør dette automatisk, kan du selv be om å få satt ned kredittgrensen, dersom du mener det er nødvendig.

Bruk kortet smart!

Det viktigste som student med begrenset inntekt, er å ikke pådra seg unødvendige utgifter. Den gylne regelen for smart bruk av kredittkort er å alltid betale for benyttet kreditt, før de rentefrie dagene opphører. I de fleste kort er denne perioden på 45 eller 50 dager. Betaler du regninga i sin helhet innenfor disse dagene, har du unngått alle rentekostnader, så fremt du ikke brukte kredittkortet til uttak av kontanter (herunder betaling på posten). Dermed har du i stedet fått et gratis lån, som kanskje har spart deg for gode penger i form av en rabatt eller to.