Spar penger ved å få oversikt over egen økonomi

En av de viktigste grunnene til at man ender opp med alvorlige betalingsproblemer, er manglende oversikt over egen økonomi. Med litt egeninnsats og selvdisiplin er det fult mulig å ta tilbake kontrollen og spare tusenvis av kroner i året.

Lag et budsjett for privatøkonomien din

Det aller viktigste grepet du kan ta, for å få oversikt over økonomien din, er å lage et husholdningsbudsjett. Det mest normale er å periodisere dette månedsvis, slik at du ser hva du har av utgifter og inntekter hver måned. I tillegg bør du også lage en liste over alle gjeldspostene dine, med informasjon om hvor stor hver enkel gjeldspost er, hvor mye du betaler i månedlige avdrag og ikke minst hvor høy rente og gebyrer du betaler på lånet.

Et budsjett vil umiddelbart gi deg en oversikt over om du går i pluss eller minus hver måned, og du kan avdekke områder der du kanskje kan spare. Har du en stor «diverse» post på budsjettet, er det et godt tegn på at du bruker mye penger på småkjøp, som en kaffe før jobb eller en pølse når du tanker bilen. Slikt forbruk kan fort beløpe seg til mange hundre kroner hver måned, og det kan være mye å spare på å bli litt mer bevisst på hva pengene blir brukt på.

Det trenger heldigvis ikke å være vanskelig å lage et privatbudsjett. Det finnes i dag flere gode og helt gratis apper for både Android og iPhone/iPad, som enkelt lar deg sette opp et budsjett og registrere hva du bruker pengene dine på i det daglige. Ønsker du ikke å bruke en app, finnes det også flere utmerket gratismaler til Excel, som gir deg et ferdig budsjett, der alt du trenger å gjøre er å fylle inn tall for dine utgifter og inntekter.

Det er dyrt å betale regningene for sent

Det er dyrt å komme på etterskudd med betalingen av faste utgifter. Har du for vane å glemme regninger, slik at kreditor må purre deg både en og to ganger, koster dette i påløpte renter og purregebyrer, noe som egentlig er helt unødvendig. Ennå dyrere blir det hvis regningen blir sendt til inkasso. Da kan en regning på bare et par hundrede kroner fort vokse til godt over tusen kroner, på grunn av forsinkelsesrenter og inkassogebyrer.

Prioritere nedbetaling av dyr gjeld

Når først du har fått oversikt over økonomien din, vet du forhåpentligvis også hvor mye gjeld du har, og hvor mye hver enkelt gjeldspost koster deg i renter og gebyrer. Det blir dermed mye enklere å identifisere den dyreste gjelden, slik at du kan fokusere på å få nedbetalt denne først. Blir du kvitt dyr forbruksgjeld raskt, kan det fort bety mange tusen kroner mindre i totalkostnad på et typisk forbrukslån på 30.000kr.

Har du både boliglån, forbrukslån og kredittkortgjeld, er det normalt ikke noe problem å be om avdragsfrihet på boliglånet for en periode, mens du fokuserer på å nedbetale den mye dyrere forbruksgjelden. Det påløper selvsagt fortsatt renter på boliglånet i den avdragsfrie perioden, men dette er fortsatt mye rimeligere enn å dra nedbetalingen av forbruksgjelden ut over en lengre periode.