Slik tjener du penger på kredittkortet

At kredittkort kan være dyre i bruk har de fleste fått med seg, men har man litt selvdisiplin og er flink til å planlegge, kan man faktisk tjene på å betale med kredittkort fremfor med et vanlig debetkort.

Betaling på forfall er nøkkelen

Hvis det skal være økonomisk lønnsomt å benytte kredittkort er det en helt grunnleggende regel som må være oppfylt; Du må betale hele det utestående beløpet på forfallsdato. De aller fleste kredittkortene tilbyr deg en rentefri kreditt på opp til 45 dager, men maksimalt frem til forfall på neste faktura. Sender kredittkortselskapet ut faktura den 1. i måneden, med forfall den 15. og du kjøper ny TV som du betaler med kortet, den 2., betaler du med andre ord ikke renter av beløpet, før den 16. i etterfølgende måned. Det er derfor fullt mulig å betale alle kjøp du gjør, både i butikk og online, med kredittkortet uten at det koster deg en krone, så lenge du er sikker på at du har penger til å betale hele beløpet på fakturaen, ved forfall.

Det er enkelte unntak til regelen om rentefritak. For eksempel blir du i de aller fleste tilfeller belastet med renter fra første dag, hvis du tar ut kontanter i en minibank. Det samme gjelder alle kjøp du gjør hos Posten (gjelder også Post i butikk). Alle slike kjøp regnes som kontantuttak og det beregnes renter fra kjøpstidspunktet.

Se vår oversikt over de beste kredittkortene

Få kontantrabatt når du handler

Mange kredittkort gir deg en kontantrabatt direkte når du handler en bestemt type vare eller i en bestemt butikk. Viktigst er kanskje kjøp av bensin og diesel, der du med mange kredittkort får et avslag i prisen på opp mot 50 øre pr. liter. En del kredittkort har dog en grense for hvor mye du kan få i kontantrabatt, så har du for eksempel et høyt drivstofforbruk, bør du velge et kort som gir deg ubegrenset rabatt.

Få bonus på utvalgte kjøp

En annen måte å «tjene» penger på å bruke kredittkort, er ved å benytte seg av bonusprogrammet som ofte kommer med kortet. Disse bonusprogrammene gir en såkalt «kickback», altså en bonus, når du kjøper en bestemt vare eller tjeneste eller handler i en bestemt butikk. Noen kort har også en mer generell kickback, som for eksempel gir deg 1% i bonus på alle kjøp du gjør. Bonusen krediteres saldoen på kredittkortet, normalt 1-2 måneder etter at kjøpet ble gjort. En kickback er med andre ord ikke en bonus som blir trukket fra beløpet når du betaler, det er en bonus som utbetales i ettertid.

Sjekk betingelsene nøye

Kredittkortselskapene gir deg selvsagt ikke rabatt og bonus for å være snille, de gjør det for å få deg til å bruke kortet så mye som mulig, vel vitende at mange ikke er disiplinert nok til å betale kredittkortregningen innen forfall, slik at rentene begynner å løpe. Mange bonuser gjelder bare i en begrenset periode, og det kan være en del restriksjoner, så du bør alltid sjekke betingelsene nøye. I tillegg bør du selvsagt sjekke rundt før du handler. Det er tross alt ingen vits i å kjøpe produktet i en butikk der du får 5% kickback, hvis du kan få samme produkt 10% rimeligere i en annen butikk, som ikke tilbyr kickback.

Kortet bør være uten gebyrer

Skal du faktisk oppnå å tjene penger på å ha et kredittkort, bør kortet være gebyrfritt i bruk. Hvis ikke vil det du får i rabatter og bonuser stort sett bli spist opp av gebyrene, og totalt blir regnestykket ikke så gunstig. Du må selvsagt se dette opp imot hva kortet gir deg av rabatter. Finner du deg et kort som gir deg en god rabatt på en vare du kjøper ofte, kan det kanskje lønne seg å velge dette kortet, også selv om det er gebyrbelagt.