Slik refinansierer du forbrukslånet ditt

Har du også hatt behov for mer penger enn det lommebok inneholdt? Har du tatt opp ett eller flere forbrukslån og har behov for å refinansiere forbruksgjeld?

Les mer om refinansiering

Forbruksgjeld og –lån er noe av det dyreste du kan sitte med av lån, til forskjell fra for eksempel studielån. Dette siste er usikrete lån, hvor du altså ikke trenger sette noe i pant. Slike lån er også personlige og kan ”følge deg til graven”, det vil si at de ved din bortgang slettes og ikke videreført til barn eller andre pårørende. Ren forbruksgjeld er derimot både dyrt å betale på, og du kan risikere at noen andre sitter igjen med din gjeld.

Det er imidlertid lett å la seg forføre av annonser som frister deg med lettvinte lån ved behov for ekstra penger. Mange steder kan du – ved ”å fylle ut vår enkle søknad om forbrukslån overlater du til oss å gjøre jobben med å finne det mest gunstige lånetilbudet”. Mange ”samarbeider med en rekke banker og tar søknaden din til flere av dem” for slik å finne den lånetilbyderen som er villig til å gi deg de beste betingelsene. Også på dette markedet er det mange som tilbyr lån uten sikkerhet, og derfor ikke krever at du setter noe i pant, slik som f.eks. hus eller bil.

Kan være mye penger å spare på å refinansiere

Lånemeglere eller andre som tilbyr slike forbrukslån vil behandle lånesøknaden din individuelt og bankene kommer med et tilbud basert på din økonomiske situasjon. Et forbrukslån uten sikkerhet har gjerne høyere rente enn f.eks. et boliglån der du pantsetter og dermed stiller boligen din som sikkerhet for banken. Når banken beregner ditt tilbud er det en rekke faktorer det tas hensyn til. Blant disse faktorene er inntekt, gjeld, arbeidssituasjon og annet.

Har du forbruksgjeld av typen kredittkortgjeld eller mange små lån, kan det kan være mye penger å spare på refinansiering eller ved å flytte dine nåværende lån. Dette skyldes at smålån og kredittgjeld er ofte svært dyrt. Har du mange av disse, spredd over mange kreditorer, betaler du sannsynligvis mer enn nødvendig. På slike smålån påløper ofte gebyrer og tillegg er rentene høye. Med en refinansiering vil du kunne samle alle dine lån i ett og på den måten kun ha en kreditor å forholde deg til. Dette reduserer gebyrene, og i de fleste tilfeller vil du kunne få en mye lavere rente på ditt ene lån.

Blant annet er det følgende fordeler ved å refinansiere forbruksgjeld og smålån: Du kan spare tusenvis av kroner årlig, du vil ha et fast beløp hver måned å betale. Dermed blir det lettere å ha kontroll på privatøkonomien. Enkelte låneinstitusjoner tilbyr også muligheten for å innfri lånet, helt eller delvis, uten ekstra kostnader.

Hos mange lånetilbydere inviteres du til å ha en ”medlåner” eller ”medsøker”, og slik øke mulighetene til å få igjennom søknaden. Vi foreslår imidlertid at det settes opp en avtale dere imellom, uavhengig av eventuelle avtaler hos låneinstitusjonene, før dere sender inn en felles søknad. Du må være fylt 18 år for å få innvilget forbrukslån.