Slik refinansierer du dyr forbruksgjeld

Har du mange smålån? Og/eller har du brukt flere kredittkort? Med andre ord; har du forbruksgjeld du vil refinansiere?

Les mer om refinansiering

Vi regner med at du er klar over at forbruksgjeld medfører høyre renter og kostnader enn for eksempel studielån eller boliglån. Studielån er som kjent knyttet til at du studerer ved godkjente opplæringsinstitusjoner, til gjengjeld for å være et rimelig og såkalt ”usikret” lån. Det vil si at i motsetning til et boliglån, der du pantsetter og dermed stiller boligen din som sikkerhet for banken, avkreves du ikke å måtte sette noe i pant ved opptak av studielån. I tillegg er studielån, til forskjell fra forbruksgjeld og andre lån, personlige og vil ikke pålegges andre dersom du skulle gå bort.

Det er nå en rekke tilbydere på lånemarkedet, og et raskt ”Google”-søk viser mangfoldet av tilbud. Mange av disse kan tilby deg å hente inn tilbud fra flere banker, hvorpå du selv avgjøre hvilket tilbud du foretrekker. Det er til dels besnærende enkelt å sende inn en slik søknad, som gir deg mulighet til å refinansiere forbruksgjeld fra sofakroken. På ett av disse treffene er det en side der det eksempelvis listes opp ikke mindre enn åtte (8) ulike refinansieringsinstitusjoner!

Imidlertid vil du – dersom du har forbruksgjeld, kredittkortgjeld eller smålån som du betaler ned på, nesten uten unntak kunne spare penger på å foreta en refinansiering av ditt samlete totale utestående. Særlig om du skylder penger til flere ulike långivere; disse vil alle legge på ett eller flere små gebyrer hver måned, i tillegg til at du naturligvis måtte betale renter hele tiden.

Søk refinansiering hos flere

Men altså; skal du refinansiere forbruksgjeld fra en eller flere lånegivere, kan du sende inn en lånesøknad til ett eller flere selskap. Disse vil så komme tilbake med et eller flere tilbud fra – i regelen, flere banker. Svært ofte vil dette skje i løpet av en dag, og det er opp til deg å avgjøre hvilket tilbud du finner å være det mest gunstige tilbudet. Til orientering ligger rentespennet på refinansieringslån pr mai 2016 på mellom 8 og 22 %, avhengig av en individuell vurdering Alle eller tilnærmet alle slike søknader er uforpliktende og kostnadsfrie. Videre skal du så – når lånet utbetales, innfri forbruksgjelden og/eller eventuelle smålån umiddelbart. Dermed vil du etter dette kun ha en långiver å forholde deg til, når det gjelder forbruksgjelden din. På en nettside gjengis følgende eksempel på hva det kan være å spare ved å refinansiere forbruksgjeld, fordelt på flere långivere eller kredittkortgjeld:

Dersom du skylder 50.000 kroner til et kredittkortselskap og har en rente på 25 % (et vanlig rentenivå for kredittkort) og en nedbetalingstid på 3 år, vil månedsbeløpet være 2.000 kroner og en samlet kredittkostnad på 71.365 kroner. Ved å refinansiere denne gjelden over til et lån uten sikkerhet med enn rente på 13,9 %, som er den vanligste nominelle renten som tilbys, vil månedsbeløpet bli på kr. 1.769.- Det vil si at den samlete kredittkostnad kommer på kr. 63.684.- og du vil oppnå en besparelse på kr. 7.681.-