Slik oppnår du best mulig rente på forbrukslånet

Det er ikke billig å låne penger via et forbrukslån, men det er grep du kan ta, for å sikre at du får best mulig rente på lånet. Selv så lite som en prosent lavere nominell rente på lånet, kan utgjøre en betydelig besparelse over hele lånets løpetid.

Se vår oversikt over de beste forbrukslånene på markedet

Før vi ser på konkrete ting du kan gjøre for å få lavere rente, er det viktig å presisere at rentebetingelsene på forbrukslån beregnes individuelt for hver kunde. Kort fortalt gjør banken en kredittvurdering av deg, og basert på scoren du oppnår, vil banken beregne et lånetilbud. Jo bedre privatøkonomi du har, desto lavere risiko tar banken ved å låne deg penger, og dette vil reflekteres i en lavere rente.

Få en medlåntaker på lånet

Hvis du får ektefelle eller samboer med som medlåntaker på forbrukslånet, vil dette i mange tilfeller kunne gi en lavere rente på lånet. Begge parter vil hefte solidarisk for lånet, noe som minsker sjansen for at lånet blir misligholdt, hvilket igjen reduserer bankens risiko ved å låne ut pengene.

Dokumenter din økonomiske situasjon

Når du søker på et forbrukslån, skjer behandlingen av søknaden normalt helt automatisk, ved at det innhentes informasjon om deg og din økonomi, fra relevante registre og basert på dette beregnes det en rente. Det er imidlertid ikke alltid at all informasjon som banken henter inn er helt oppdatert. Har det skjedd store endringer i din privatøkonomi siden forrige likning, som for eksempel hvis du har fått ny jobb med betydelig høyere lønn, bør du informere banken om dette og sende dem dokumentasjon i form av de seneste lønnsslippene. Du sikrer dermed at banken har et mest mulig korrekt inntrykk av din økonomiske situasjon, noe som i mange tilfeller kan bety lavere rente.

Få tilbud fra flere banker

Siden banken beregner renten på lånet individuelt, ut fra din økonomiske situasjon, er den eneste måten å vite nøyaktig hva et lån vil koste deg, å be om et lånetilbud fra banken. Det finnes en haug med online tjenester som lar deg sammenligne ulike forbrukslån, men i praksis ser disse bare på bankenes laveste rente og eventuelt en gjennomsnittlig rente, og disse vil ofte kunne variere en god del fra den renten du vil bli tilbudt.

Den enkleste måten å få et lånetilbud på, er ved å rett og slett søke på lånet, via bankens nettsider. Blir søknaden godkjent, vil du få tilsendt et tilbud som spesifiserer nøyaktig hvilken rente du vil få på lånet, og hvilke kostnader som kommer i tillegg. Et slikt tilbud er helt gratis og uforpliktende, så det er ikke noe i veien for å søke om lån hos flere banker, sammenligne tilbudene du mottar, og heretter velge ut det lånet som er rimeligst for nettopp deg.