Slik fungerer det nye gjeldsregisteret

Nordmenns forbruksgjeld har eksplodert de siste årene, og nordmenn skylder nå over 113 milliarder kroner i forbruksgjeld.

For å forsøke å få kontroll på et stadig høyere gjeldsopptak har norske myndigheter innført gjeldsregisteret.

Gjeldregisteret gir både deg og banken din en full oversikt over all usikret gjeld du har. Gjeldsregisteret er derfor flott for deg som ønsker en full oversikt over din egen økonomi, man kanskje ikke fullt så bra for deg som ønsker å ta opp masse forbruksgjeld.

Inntil nå har bankene måttet stole på at lånesøkeren oppgir riktig opplysninger om sin usikrede gjeld i lånesøknaden. I mange tilfeller må lånesøkeren også dokumentere gjeldssituasjonen ved å sende inn kopi av siste års selvangivelse, men her kommer ikke nyere forbruksgjeld opp. Det har derfor vært mulig å lyve om slik gjeld uten at bankene har oppdaget det.

Den tiden er over. Nå skal alle banker og långivere rapportere usikret gjeld til gjeldsregisteret, og registeret oppdateres kontinuerlig. Bankene har derfor nå full oversikt over usikret gjeld du har tatt opp andre steder.

Det blir vanskeligere å få lån

Det nye gjeldsregisteret ble lansert 1. juli 2019 og gjør at bankene får tilgang til opplysninger om all din usikrede gjeld. Dermed vil det bli vanskeligere enn tidligere å ta opp forbrukslån eller kredittkort dersom du har forbruksgjeld fra før.

En nyhet er at bankene nå også vil de på kredittrammene på kredittkortene dine når de vurderer om de skal innvilge lån. Har du f.eks. 100 000 i kredittramme på et kredittkort som bare ligger å slenger i skuffen uten å bli brukt, vil bankene nå anse denne kredittrammen som gjeld du har selv om du ikke har brukt kortet.

Ubrukte kredittrammer vil altså gå inn i vurderingen til bankene i forhold til begrensingen bankene har om at de ikke kan låne deg mer enn fem ganger inntekten din.

Vår råd er derfor at du avslutter alle kredittkort som ikke brukes, eller at du reduserer kredittrammen på disse betraktelig.

Gjeldregisteret vil altså gjøre det mulig for bankene å få tilgang til opplysninger om all forbruksgjeld du har. Det er derfor ikke så lurt å lyve på lånesøknaden lenger når du skal oppgi hvilken gjeld du har fra før.

Du kan selv sjekke gjeldsregisteret

Husk at gjeldsregisteret også er åpent for deg som ønsker å sjekke din egen økonomi. Ved å logge deg inn på gjeldsregisteret.com. vil du få tilgang til hvilke opplysninger som er registrert om deg og din forbruksgjeld.

Som privatperson får du se hvilken bank som har gitt deg lånet, hvor mye forbruksgjeld du har, hvor mye av forbruksgjelden du betaler renter på og hvor høye rentene er.

Dersom du finner feil i opplysningene i gjeldsregisteret er det smart å melde fra til din långiver om dette.