SAS EuroBonus MasterCard

EuroBonus fra SAS er det desidert mest populære fly-bonusprogram i Norge, med flere hundre tusen medlemmer. Som de fleste andre bonusprogrammer, tilbyr også Eurobonus et eget kredittkort som gir deg bonuspoeng når du bruker kortet.

Som et utgangspunkt tjener du 10 EuroBonus poeng for hver hundre kroner du kjøper med kortet. Dette er såkalte ekstrapoeng, så de kan brukes til å kjøpe bonusreiser med SAS eller en Star Alliance partner, men poengene hjelper deg ikke på veien mot å oppnå sølv, gull eller diamant-kort hos SAS. Som hos de fleste andre kredittkort, gis bonusen bare på kjøp gjort i butikk eller online, du får ikke bonus på uttak av kontanter.

Ti poeng per hundrelapp høres kanskje bra ut, men det er viktig å ha et realistisk forhold til hva dette faktisk kan gi deg. Kjøper du for 200.000kr. Gjennom kortet i året (hvilket er et relativt høyt beløp for en vanlig person), så gir det deg med andre ord 20.000 ekstrapoeng. Dette er omtrent nok poeng til en enkelt tur-retur reise til København eller Stockholm, noe vi kan anta vil ha en verdi på 1.000 – 1.500kr. (det er verdt å merke seg at du må betale skatter og avgifter i tillegg, på bonusreiser). Gjør vi dette om til kontanter, tilsvarer det dermed en generell bonus på 1-1.5% på bruk av kortet. Dette tilsvarer omtrent den generelle kick-back du får på de fleste andre kredittkort i Norge, og EuroBonus MasterCard utmerker seg dermed ikke spesielt mye på dette punktet.

Priser og betingelser

SAS EuroBonus MasterCard er på ingen måte noe rimelig kredittkort. Den generelle årsprisen på kortet er hele 345kr. Har du EuroBonus gull eller diamantkort er det dog ingen årspris. Kortet er gratis å benytte ved kjøp i butikk og på nett, men til gjengjeld svært kostbart å bruke til å ta ut kontanter i minibank. Her må du betale hele 4% av beløpet i gebyr. Tar du ut 2.000kr., koster det deg med andre ord hele 80kr. I gebyr. Hever du kontanter i utlandet, kommer det et valutapåslag på 1.75% på toppen av dette. Dette er blant de aller dyreste når det gjelder å bruke et kredittkort for å ta ut kontanter, på det norske markedet, og på mange måter litt rart. Man burde forvente at SAS ville tilby et kort som var attraktivt å benytte når man er på reise, men det er dessverre langt fra tilfellet.