Lån på en smartere måte

Norske husholdninger nærmer seg en grense for hvor mye mer de kan belåne sine huslån på, og nærmere 14 % av deres renteutgifter stammer fra kortsiktig gjeld som kredittkort og forbrukslån. Det er beregnet at hver enkelt myndige person i landet har en gjeld tilsvarende 25000 kroner kun i forbrukslån, noe som bekymrer ekspertene og politikere.

Trenden har ikke bare økt de siste årene, den har nærmest eksplodert, og både unge og eldre personer tar opp mer enn de klarer å betale. Men er dette den eneste løsningen på å få råd til de tingene man ønsker seg, eller finnes det andre måter å gjøre det på? Og hvorfor er vi så lett påvirkelige når det gjelder å ta opp kortsiktig gjeld?

Lån smart

Den aller smarteste måten er faktisk noe du kan fikse selv med små taste trykk. Nei, vi snakker ikke om lynraske SMS-lån eller hurtiglån, vi snakker om endring av skatteprosenten.

Betaler du skatt gjennom inntekten din, kan du til en hver tid regulere denne selv ved å gå inn på altinn.no sine nettsider. Her finner du skattekortet som du kan endre på om du har inntekt. Setter du ned skatteprosenten, vil du få mer å rutte med hver måned. Men husk, du styrer nå mot direkte restskatt. Staten skal ha skatten sin, og det vil selvfølgelig bli regnet ut gjennom skattemeldingen. Sørg derfor for å ha pengene på bok før 31. mai neste år.

Ser du på dette som et lån, vet du også at pengene skal betales tilbake, men dette lånet er rentefritt. I hvert fall nesten. Det er beregnet at om du endrer skattekortet som gir deg en lavere skatt tilsvarende 50000 kroner, vil dette koste ett par hundrelapper i rente. Tilsvarende kortsiktig gjeld vil garantert koste 50 ganger mer.

Er du disiplinert og setter av penger til restskatten du helt garantert vil få, så slipper du unna skyhøye renter og strenge frister.

Lån rentefritt

Det er kostnaden for den kortsiktige gjelden som knekker manges private økonomi. Har du derfor mulighet til å låne rentefritt, er dette det beste. Et slikt smart triks som vi nevnte over er kanskje ikke alltid så enkelt, da man må sørge for å ikke gå over en grense man ikke klarer å fikse opp i senere. Hva vil en skattereduksjon på 10000 kroner tilsvare ett år etterpå?

Har du derfor muligheten til å låne rentefritt er dette selvfølgelig det beste. Mange ser på sine foreldre som eneste mulighet. Men hva med arbeidsgiver? Kanskje kan de låne deg penger og samtidig hjelpe deg dersom du har problemer? Husk at arbeidsgiveren er avhengig av din kompetanse, og din innsats på kontoret eller ute i felten. En arbeidsgiver kan også sette opp en nedbetalingsplan som gjør at du kan betale ned direkte fra lønnsutbetalingen. Kanskje vil du ikke engang merke at du lånte pengene.

Konklusjon

Det er mange som tar seg opp for mye kortsiktig gjeld i dag, noe både vi og dere må tenke over. For en stadig redusert kjøpekraft vil på sikt gå ut over flere enn bare deg selv.

Lån smart og lån rentefritt så mye du kan, for på den måten å gjøre kostnaden så lav som mulig. Og ikke minst, sett opp en sparingsplan. IPS gir deg muligheten til å spare over 9000 kroner i året i skatt.