Kan man få billån selv om man har betalingsanmerkning?

Mange i Norge er helt avhengig av bil for å få hverdagen til å gå rundt. Lange avstander og begrenset kollektivtilbud utenfor de største byene gjør at man ikke klarer seg uten bil.

Dessverre er det også en del nordmenn som har betalingsanmerkninger. Dette kommer av langvarige betalingsproblemer – ofte knyttet opp mot bruk av kredittkort og forbrukslån. I 2016 kunne Nettavisen melde om at rundt 250,000 nordmenn er registrert med èn eller flere betalingsanmerkninger.

Det er mye.

Og en stor del av disse menneskene er også avhengig av ekstern finansiering for å kjøpe bil.

Vil banken si ja til å gi billån til en med betalingsanmerkning?

Dessverre. Det vil de ikke.

Og det går ikke på at de ikke har lyst på nye kunder. Men norske myndigheter har gått ganske strengt inn og regulert banksektoren. Det gis rett og slett ikke ytterligere lån til folk som er registrert med betalingsanmerkning.

Hva har gjeldsregisteret å si?

Gjeldsregisteret gjør det potensielt sett vanskeligere å få lån. Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

Mange nordmenn blir nødt til å “beskyttes mot seg selv” når det kommer til privatøkonomi. Det vil si at det finnes et regelverk som hindrer norske borgere å låne mer penger enn de har råd til å betjene.

Dette er kanskje best eksemplifisert gjennom boliglån (hvor man ikke får låne mer enn 5 * årsinntekt). Men det gjelder også i stor grad de som søker forbrukslån eller billån.

Hvilke måter kan man skaffe penger til bil på hvis man har betalingsanmerkning?

Det finnes alltid noen løsninger. Men det finnes ingen lettvinte eller kjappe løsninger.

Her er noen tips til deg som vil ha penger til bil:

– Selv om du er i en vanskelig økonomisk situasjon, så bør du alltid sette av noen kroner hver måned til sparing. Dette er penger du kan bruke til bilkjøp senere.

– Du kan lett prute på biler på Finn. Følg spesielt med på biler som har ligget ute en god stund. Selgerne er ofte desperate etter å få solgt etter en liten periode.

– Hør med familie/venner om de kan gi deg et privat lån. Private lån er, naturlig nok, ikke lån man trenger statlig autorisasjon til å ta opp. Vær allikevel sikker på at privatøkonomien din kan klare å betale tilbake personen(e) ved en senere anledning.