Hvordan refinansiere gjeld med betalingsanmerkning?

Dette innlegget inneholder markedsføring fra kommersielle aktører

Dersom du har en eller flere betalingsanmerkninger, kan du få en vanskelig og uforutsigbar økonomisk hverdag. Dersom du søker om lån eller kredittkort, vil du som regel møte stenge dører hos bankene.

Med betalingsanmerkning vil det i tillegg være vanskelig å skaffe seg reiseforsikring, mobilabonnement eller andre tjenester som krever en kredittsjekk. Det vanskeligste er imidlertid gjerne årsaken til at man sitter med betalingsanmerkninger. Dette har gjerne å gjøre med misligholdt gjeld.

Det hjelper ikke nødvendigvis å være interessert i å rydde opp i egen økonomi dersom ingen er villige til å hjelpe deg med å refinansiere lånene dine. Med betalingsanmerkning vil det ofte være svært vanskelig å få banker til å refinansiere dyre smålån og kreditter, nettopp den gjelden som oftest er årsaken til betalingsanmerkninger.

Men det finnes likevel løsninger for deg som ønsker refinansiering med betalingsanmerkning.

Derfor får du ofte ikke lån med betalingsanmerkning

En betalingsanmerkning kan være en stor byrde i økonomien din. Tenk på betalingsanmerkninger som at har et økonomisk rulleblad, og får en prikk på rullebladet ditt. Betalingsanmerkningen er et bevis på at du ikke klarer å betale i tide, og at du tidligere har misligholdt en økonomisk forpliktelse. Da blir ikke bankene særlig imponert når du kommer til dem for å låne penger, og svaret på lånesøknaden er gjerne ”avvist”.

Når banker mottar en lånesøknad, vil de alltid foreta en vurdering av søkerens betalingsevne og betalingsvilje. En betalingsanmerkning blir et bevis på at du kanskje verken har betalingsvilje eller betalingsevne, eller at du i hvert fall mangler en av delene.

Når bankene vurderer om de skal innvilge lånesøknaden din eller ikke, er det vanlig at de foretar en kredittvurdering der de henter ut en kredittscore fra et kredittopplysningsbyrå. Dersom du har en eller flere betalingsanmerkninger registrert hos kredittopplysningsbyråene, vil du være nesten garantert å få avslag på lånesøknaden din.

For å rydde opp i økonomien din, kan det likevel være viktig – om ikke avgjørende – å få innvilget et lån til refinansiering av den gamle gjelden. Dette gjør man oftest ved å ta opp en lån uten sikkerhet. Problemet er at bankene tar en stor risiko ved å låne ut penger uten å få sikkerhet i gjengjeld. Da betyr en betalingsanmerkning dessverre normalt kroken på døren.

Det finnes likevel en mulighet for deg med betalingsanmerkning som ønsker å refinansiere gjelden din.

Hos Bank2 kan du søke lån selv om du har betalingsanmerkning

Heldigvis finnes det noen få långivere i Norge som kan velge å se bort fra betalingsanmerkninger når de vurderer om en søknad om lån til refinansiering skal innvilges. En av disse bankene er Bank2, som har spesialisert seg på å refinansiere gjeld.

Når bankene innvinger lån med betalingsanmerkning, så kommer naturligvis ikke dette uten vilkår. Hos Bank2 kan du som har betalingsanmerkninger søke om refinansieringslån, men til gjengjeld krever banken at du stiller sikkerhet i form av pant i bolig eller annen fast eiendom.

Har du en bolig eller fritidsbolig som ikke er fullfinansiert fra før, er dette imidlertid en glimrende mulighet for deg til å få innvilget en søknad om lån, selv om du har betalingsanmerkning.

Siden Bank2 krever sikkerhet, kan banken også tilby langt lavere rente på lånet enn banker som tilbyr refinansieringslån uten sikkerhet. Hvilken rente du får beror på bankens vurdering av din økonomi.

Du sender inn en søknad til Bank2 gjennom bankens nettsider, der du fyller inn informasjon om deg selv om din økonomi.

Cannot find required Table

Bruk refinansieringspengene til å kvitte deg med betalingsanmerkningene

Når du søker om lån til refinansiering, så forplikter du deg naturligvis til å bruke pengene til å innfri dine andre lån, og til å betale ned på dyr gjeld. Får du innvilget lån hos Bank2, er det første du bør gjøre å innfri den misligholdte gjelden din og på den måten kvitte deg med betalingsanmerkningene. Da kvitter du deg med prikkene på ditt økonomiske rulleblad, og en helt ny verden åpner seg opp for deg.

Når du har gjort opp din misligholdte gjeld, plikter kredittopplysningsbyrået å slette betalingsanmerkningen med en gang. Når dette er gjort, starter du med blanke ark, og du har også muligheten til å søke om ny refinansiering det nye lånet ditt. Renten du har fått på refinansieringslånet ditt er jo satt med bakgrunn av at du hadde betalingsanmerkninger, og dette har du jo ikke lenger. Du bør derfor forvente å få en bedre rente på din neste søknad.

Enten kontakter du Bank2, og undersøker om du kan få en bedre rente, eller du kan begynne å se deg om etter andre alternativer, f.eks. andre banker som tilbyr deg en eller annen form for boligkreditt.

Husk at når du sammenligner renter hos ulike lånetilbydere, så er det den effektive renten som er viktig. Det er denne renten som forklarer deg hva lånet vil koste deg med alle gebyrer.

Behold kontrollen på økonomien din

Dersom du først har fått innvilget et lån til å refinansiering, og du har klart å kvitte deg med misligholdt gjeld og betalingsanmerkninger, er det veldig viktig at du beholder kontrollen over økonomien din. Du har nå en helt ny økonomisk hverdag enn tidligere, og det er viktig at du unngår å misligholde gjelden din på nytt slik at du på nytt får betalingsanmerkninger.

Et viktig råd for å beholde kontrollen på økonomien din er å sette opp et budsjett som viser hvor mye du har å rutte med hver måned. Husk å holde deg til budsjettet ditt, eller så er det ikke noe poeng å sette det opp. Det er også viktig at du ikke tar opp ny usikret gjeld. Klipp kredittkortene dine, og slutt å handle på kreditt.

Dersom du vet at du vil ha problemer med å slutte å handle på kreditt, er det mulig å kontakte kredittopplysningsbyråene, og be om å få en frivillig kredittsperre. Da får du ikke lenger muligheten til å få innvilget mer kreditt enn du allerede har. Den frivillige kredittsperren kan du når som helst få fjernet selv.