Hvordan fastsettes kredittrammen på kredittkort?

Dersom du skal søke om kredittkort har du mange ulike tilbydere å velge mellom på nett. Før du søker om kort kan det være lurt å undersøke vilkårene hos de ulike tilbyderne. Mange kredittkort har ulike fordeler knyttet til deg, og kostnaden på kreditten kan variere fra kort til kort.

Det viktigste faktoren som avgjør hvor dyrt et kredittkort er i bruk er den effektive renten. Dette er derfor noe du bør være oppmerksom på før du velger kredittkort. 

En annen ting som kan variere er kredittrammen du får på kortet. Men hvordan fastsettes egentlig kredittrammen?

Kredittrammen er kort forklart grensen for hvor mye kreditt du kan bruke på kredittkortet ditt. Dette varierer fra kredittkort til kredittkort og fra bruker til bruker. 

I utgangspunktet velger du selv hvilken kredittramme du vil ha på kortet ditt når du søker om kredittkort. Bankene gjør imidlertid selv en vurdering på hvor stor kredittramme de skal innvilge deg. Bankene og korttilbyderne vurderer en rekke ulike faktorer når de skal fastsette kredittrammen.

Stor variasjon i kredittramme

Kredittrammen på et kredittkort er som tidligere forklart det maksimale lånebeløpet du kan få på kortet ditt. 

Som forbruker er det veldig viktig å huske på at pengene du bruker på et kredittkort nettopp er et lån, og at lånet skal betales tilbake. Husker du ikke på dette er det veldig enkelt å bruke mer penger på kredittkortet enn du klarer å betale tilbake.

Kredittrammen på norske kredittkort varierer fra bank til bank og fra bruker til bruker. 

Kredittrammen kan være på alt fra 5000 kroner til 150 000 kroner. Det viktigste du må tenke på når du søker om kredittkort er at du ikke søker om høyere kredittramme enn du klarer å betjene. 

Inntekt og kredittscore avgjør hvilken kredittramme du får

Den viktigste faktoren som bankene vurderer når de fastsetter kredittrammen din er inntekten din. Jo høyere inntekt du har desto høyere kredittramme vil nå få. 

En annen viktig faktor er hvor mye gjeld du har fra før, og da er særlig forbruksgjelden viktig. Dersom du har mye gjeld til forbrukslån og andre kredittkort fra før vil du normalt få innvilget en lavere kredittramme enn dersom du er gjeldsfri.

Når du søker om kredittkort vil banken foreta en kredittvurdering av deg. Bankene får skatteopplysningene dine av kredittopplysningsbyråer og fra gjeldsregisteret. De har derfor full oversikt over din inntekt og din gjeld. Det er derfor viktig at du gir riktige opplysninger om dette i kredittkortsøknaden din.

Kredittopplysningsbyråene opererer med en kredittscore. Kredittscoren er en poengsum som forteller banken hvor sannsynlig det er at du vil få en betalingsanmerkning eller ikke i løpet av det neste året.

Dersom du har betalingsanmerkninger fra før vil du ikke få innvilget søknaden om kredittkort. Det er derfor viktig at du kvitter deg med eventuelle betalingsanmerkninger før du søker om kredittkort. Dette gjør du ved å betale ned misligholdt gjeld. De skal bankene slette betalingsanmerkningene med en gang.

Alder og kredittramme

En annen faktor som påvirker kredittrammen du får innvilget på kredittkortet er hvor gammel du er. Normalt vil en yngre person få innvilget en lavere kredittramme enn en eldre person. Grunnen til dette er at yngre personer normalt har enn mer ustabil økonomi enn eldre personer.

Også som student vil du kunne få innvilget kredittkort selv om du ikke har fast inntekt, men da er kredittrammen gjelder på maks 10 000 kroner.

Les også: Slik velger du riktig kredittkort som student