Forbrukslån som studielån?

forbrukslan-som-studielan

Utdanning ved de fleste utdanningsinstitusjoner i Norge er gratis. Studentene betaler kun en lav årlig studieavgift i tillegg til utgifter til lærebøker. Det er imidlertid mange andre utgifter som påløper for studenter. Studenter må som alle andre mennesker spise mat og ha tak over hodet. I tillegg liker jo studenter å nyte en øl en gang i blant og kanskje reise på en liten ferie for å komme bort fra studiestresset. En del utdanningsinstitusjoner er ikke gratis, dette gjelder særlig private høgskoler i Norge samt studiesteder i utlandet, og her kan skolepengene bli svært dyre hvert semester.

Se vår oversikt over de beste forbrukslånene 

Norske studenter er heldige fordi de normalt kan søke om studielån i hos Statens lånekasse for utdanning. Her får man tilgang til et lån som har svært gunstige renter og lang nedbetalingstid. Hos lånekassen kan man imidlertid kun låne et begrenset beløp hvert semester i tillegg til stipend, og lånekassen dekker bare et visst antall år med studier. Lånekassen dekker heller ikke utdanning hos alle utdanningsinstitusjoner i Norge og utlandet.

Hva gjør man dersom man ikke får studielån?

Hva gjør man så dersom man ikke får innvilget studielån hos lånekassen mens man studerer?

Studenthverdagen er som regel ikke mer brutal enn at de fleste studenter klarer å ha en deltidsjobb ved siden av studiene, enten på kveldstid eller i feriene. En deltidsjobb kan være en fin måte å spe på studielånet, men er neppe tilstrekkelig dersom man ikke får studielån i det hele tatt. Dyre utdanningsinstitusjoner i Norge og utlandet krever antakelig også mer enn en deltidsjobb, og jobber man heltid får man plutselig ikke nok tid til studiene.

Er man heldig å ha familie som kan låne en penger som et privat studielån er naturligvis dette er meget god løsning. Ikke alle er imidlertid så heldige, og for noen kan det å ta opp et forbrukslån være et alternativ til vanlig studielån.

Dersom du vurderer å ta opp et forbrukslån som studielån, bør du først vurdere de andre alternativene over. Noen banker tilbyr også «private studielån» med bedre rente enn forbrukslån. Har du imidlertid ingen andre alternativer tilgjengelig, kan forbrukslån vurderes.

Ulempen med å ta opp et forbrukslån som studielån er at lånet har høyere renter enn tradisjonelle studielån. Dette kan gjøre lånet dyret å betjene i løpet av studietiden. Studenter får heller ikke avdragsfrihet på forbrukslån, slik at man må kunne betjene månedlige avdrag på lånet mens man studerer. Dette betyr at man kanskje er nødt til å ta seg en deltidsjobb ved siden av studiene.