Fire tips før du velger forbrukslån

rabatt-kredittkort-reise-hotell

Markedet flommer over av forbrukslån og det er ikke alltid like enkelt å vite hva man bør se etter. Går du med planer om å ta opp et usikret lån, har vi her noen tips det kan være verdt å ha i bakhodet før du takker ja til et forbrukslån.

Se vår oversikt over de beste forbrukslånene på markedet

Sammenlign flere lån

Markedet flommer over av forbrukslån og betingelsene kan variere en god del fra bank til bank, så det kan være mye penger å spare på å sjekke grundig før man velger lån. Det finnes en god del nettsider som tilbyr sammenligning av de mest populære forbrukslånene på markedet. I tillegg kan du vurdere å benytte en lånemegler som på dine vegne kan hente inn tilbud på lån fra flere banker.

Les også: 6 myter om forbrukslån

Rentebetingelsene på et forbrukslån blir alltid fastsatt individuelt ut fra kundens inntekt og økonomiske situasjon. Det betyr at når banken reklamerer med en «fra rente» på for eksempel 6,90%, så gjelder dette bare for kunder med høy inntekt og svært velordnet privatøkonomi, mens de aller fleste av oss må ta til takke med en betydelig høyere rente. Det er i praksis bare en måte å sjekke nøyaktig hva et lån vil koste deg, og det er ved å sende en lånesøknad til banken. Blir søknaden godkjent, vil du få et tilbud i retur fra banken, som spesifiserer nøyaktig hvilke rente- og gebyrbetingelser banken kan gi deg på lånet. Det er heldigvis helt uforpliktende å søke om et lån, så du trenger ikke å takke ja til bankens tilbud, og du kan derfor søke på flere lån, sammenligne tilbudene du får og bare velge lånet med de beste betingelsene.

Ikke lån mer enn du trenger

Bankene kappes om å tilby størst mulig kreditt og raskest mulig utbetalingstid, men det er viktig å ikke falle for fristelsen og låne mer enn man egentlig trenger. Ved første øyekast kan det virke ubetydelig om man låner for eksempel 60.000kr. Eller 75.000kr., men husk på at du ikke bare må betale de ekstra 15.000kr. Tilbake, du må også betale renter på beløpet, og du forlenger løpetiden på lånet, slik at du må betale renter og gebyrer lengre. Kostnaden ved å låne «litt ekstra» kan derfor fort utgjøre en betydelig del av den totale kostnaden på lånet.

Les også: Slik øker du sjansene for å få forbrukslån

Fokuser på rask nedbetaling

Et forbrukslån har relativt høy rente og vil sannsynligvis være et av de dyreste lånene du har. Det er en god regel å fokusere på å betale ned dyr gjeld først, for å redusere kredittkostnadene på lånet. Har du boliglån, kan det være økonomisk lønnsomt å be om avdragsfrihet på dette noen måneder, og heller bruke pengene på å betale ned forbrukslånet. Det samme gjelder hvis du får uventet ekstra penger, for eksempel ved salg av en bil eller arv. Det er fristende å benytte pengene til forbruk, men økonomisk vil det være mye mer lønnsomt å bli kvitt dyr gjeld.

Få oversikt over egen økonomi før du tar opp lån

Størsteparten av de som får problemer med å betale tilbake et forbrukslån, og havner i klørne til inkassobyråene, kommer dit fordi de mister oversikten over egen økonomi, og ikke primært fordi de ikke har råd til å betale avdrag på lånet. Før du takker ja til et forbrukslån, bør du derfor ha en god oversikt over din egen økonomi, slik at du vet nøyaktig hvor mye du greier å betale i avdrag hver måned. Den beste måte å få til dette er ved å benytte en app på telefonen, eller benytte en av de mange gratis budsjettmaler som finnes online.