Får man kredittkort når man er student?

Et kredittkort kan gi deg gode rabatter du ellers ikke har tilgang til, samtidig som disse kortene er blant de beste betalingsmidlene når det gjelder sikkerhet og forbrukerrettigheter. Hva som skal til for å skaffe seg et kort, varierer noe fra det ene kredittselskapet til det andre.

Se vår oversikt over de beste kredittkortene for studenter

Inntekten din er avgjørende

Inntekten din bestemmer både om du får et kredittkort, og hvilken kredittgrense du innvilges. For studenter ligger lista noe høyere enn for andre, i og med at de fleste studenter tjener lite i forhold til personer i fast arbeid. Har du ingen inntekter, vil du sannsynligvis få avslag, uansett hvilket kort du søker om å få. Med en viss månedlig inntekt vil det være enklere å få seg et kort. Dette igjen henger også sammen med hvor mye gjeld du eventuelt har. Personer med høye gjeldsutgifter vil få vanskeligheter med å få seg kredittkort.

Aldersgrenser på kredittkort

Aldersgrensene varierer alt ettersom hvilket kortselskap an søker hos. Laveste grense finner du hos Bank Norwegian, der Norwegian kortet utstedes til personer som er over 18 år. Kortene fra SAS har også 18-års grense, men disse har et årsgebyr tilknyttet, noe som er gjør kortet unødvendig dyrt. Riktignok får man fordeler hos SAS man ellers ikke får, men disse er neppe like relevante for studenter som for personer i fast arbeid. Kortet fra re:member har 18-års grense og er et av de som oftest anbefales ut i fra fordelsprogrammet som medfølger. Du finner også mange gode kredittkort med 20-års grense, mens høyeste grense er 23 år hos for eksempel de populære kortene Ikano Visa og yA kredittkort.

Har du betalingsanmerkninger?

Den største hindringen for om man får kredittkort eller ei, er om man har betalingsanmerkninger eller inkassosaker som er aktive. Har man slike anmerkninger, vil man kategorisk får avslag når man søker om kort eller lån. Det kan i tillegg være vanskelig å få seg mobilabonnement og andre typer kredittkjøp, om man er i en slik situasjon. Har du betalingsanmerkninger, må du kvitte deg med disse før du søker om kredittkort. En anmerkning skal slettes så snart gjelda er oppgjort. Dette skjer som regel automatisk, men det kan være en idé å sjekke selv før du søker om lån eller kreditt.

Velg rett kredittkort

Om du som student oppfyller kriteriene for å få deg et kredittkort, anbefaler vi at du tenker deg om før du velger hvilket kort du vil ha. Flere kredittselskap har tilrettelagt sine kort for studenter som søker, med blant annet å senke den medfølgende kredittgrensen (se Norwegian-kortet, der kredittgrensen for studenter ofte settes til 5 000 kroner). Det kan være lurt å ha en slik begrensning, slik at man ikke fristes til å bruke kortet mer enn man har råd til. Strengt tatt bør spesielt studenter unngå å bruke kredittkortet som en lånemulighet. Det vil si unngå å ta ut kontanter, da det påløper renter på slike uttak. Kortet bør heller brukes som et sikkert betalingsmiddel for varer og tjenester, der du gjør opp kreditten før rentene begynner å løpe. Normalt har du enten 45 eller 50 dager på deg til dette.

Velg også det kortet som gir deg de rabattene du trenger. For eksempel er det neppe noe poeng å skaffe seg et bensinkort som Shell Mastercard når man er student, med mindre man har bil som man bruker ofte. Kort som Ikano Visa, re:member og yA kredittkort er sannsynligvis mer egnet, da disse gir deg relevante rabatter.