En femtedel av all gjeld går til inkasso

Søndag 14. juli kunne E24 rapportere at en femtedel av all gjeld i Norge går til inkasso. I følge tall E24 har fått tak i har Namsmannen fått 2,1 millioner saker til rettslig inndriving siden 2013. 

Dette er saker der nordmenn ikke har klart å gjøre opp gjelden sin, og der Namsmannen har begynt en prosess med å tvangsinndrive lønn eller selge eiendeler for at kreditorene skal få tilbakebetalt pengene sine.

I E24 sin artikkel intervjuet de Elin fra Rogaland som hadde pådratt seg forbruksgjeld på hele 565 000 kroner. Gjeldsproblemene hadde startet allerede i 2019 da hun som 19-åring fikk seg sitt første kredittkort.

Med 565 000 kroner i forbruksgjeld og en snittrente på 16 prosent måtte Elin betale hele 7500 kroner i bare renteutgifter i måneden. Til slutt så hun ingen annen løsning på problemet enn å melde seg på Luksusfellen, der hun i 2017 fikk hjelp til å rydde opp i økonomien sin.

Manglende kontroll på gjeld vanligere enn du tror

Manglende kontroll over sin egen økonomi er vanligere enn du tror.

Tall som E24 har fått fra Namsmannen viser at antallet saker som har gått til rettslig inndriving hos dem har økt fra 276 000 saker i 2013 til over 447 000 saker i 2018. Dette tyder på at nordmenn får stadig større økonomiske problemer.

Det er grunn til å tro at mye av gjelden som misligholdes er forbruksgjeld, dvs. kredittkort og lån uten sikkerhet.

Dersom du har mistet kontrollen over gjelden din er det viktig å ta kontroll over din egen økonomiske situasjon før det er for sent.

Dersom gjelden er i ferd med å gå til inkasso er det viktig at du har kontakt med kreditor for å forsøke å få til en nedbetalingsavtale.

Har inkassosaken gått så langt at Namsmannen er involvert er det viktig at du tar kontakt med dem for å se hva dere sammen kan gjøre for å forsøke å løse saken.

Sliter du med høy gjeld og mange smålån bør du se om du kan refinansiere gjelden din i et billigere lån.

Ta kontakt med banken din og undersøk om det er mulig å bake inn gjelden din i boliglånet. Dette kan være mulig å få til dersom du har betalt ned mye på lånet eller boligen din har steget mye i verdi i det siste.

Dersom du ikke har boliglån eller banken din ikke lar deg bake inn gjelden i boliglånet kan et alternativ være å søke om et refinansieringslån

Et refinansieringslån er et usikret lån på samme måte som et forbrukslån. Forskjellen er at lånet brukes til å betale ned på annen gjeld, og at det derfor er mulig å oppnå en gunstigere rente på lånet sammenlignet med renten du har i dag.

Særlig på kredittkort er rentene skyhøye, ofte med over 30 prosent effektiv rente. Klarer du å samle kredittkortgjelden i et refinansieringslån med f.eks. 15 prosent effektiv rente har betaler du kun halvparten av rentekostnadene som du betalte tidligere. Dette gjør at det er enklere for deg å betale ned gjelden din.