Bruk kredittkortet riktig!

Er du bevisst ved bruk av kredittkort, kan kredittkort være både fornuftig og smart å bruke. Å være bevisst på sin kredittkortbruk er imidlertid noe ikke alle er, og denne artikkelen gir deg derfor noen tips på hvordan du bruker kredittkortet ditt riktig.

Bruk kredittkortet kun til varekjøp

Bruk av kredittkort er som regel rentefritt dersom du betaler tilbake gjelden innen en viss periode. Lengden på den rentefrie perioden kan variere, men den bruker normalt å være på mellom 45 og 50 dager. I denne perioden kan du i praksis låne penger gratis.

Den rentefrie perioden gjelder imidlertid kun dersom du bruker kredittkortet til varekjøp. Dersom du går i minibanken for å ta ut penger med kredittkortet eller overfører penger til din lønnskonto fra kredittkortnettbanken, påløper det høye renter umiddelbart. I tillegg må man ofte betale et uttaksgebyr eller et overføringsgebyr som kan være ganske høyt.

Riktig bruk av kredittkort er derfor å kun bruke kortet når du betaler for varer (eller tjenester).

Velg lokal valuta når du handler i utlandet

Når du bruker kredittkort til å shoppe i utlandet vil det normalt påløpe både vekslingskurs og valutapåslagsgebyr. I butikkene får du ofte muligheten til å velge om du vil betale i norsk valuta eller lokal valuta. Velg alltid å betale med lokal valuta! Dette gir deg nesten alltid en bedre vekslingskurs enn om du velger norsk valuta.

Butikken skal alltid gi deg opplysninger om vekslingskursen og andre gebyrer før du betaler, og eventuelle gebyrer skal også fremkomme på kvitteringen.

Ikke velg kredittkort kun etter hvilke tilleggsytelser det kommer med

Mange kredittkort gir deg som kunde en lang liste med tilleggsytelser. Dette kan være alt fra inkludert reiseforsikring til bonuser ved kjøp av ulike varer. Selv om slike tilleggsytelser kan være fordelaktige for deg, er det likevel ikke sikkert at varen blir billigere av den grunn. I tillegg kan kredittkort med mange tilleggsytelser kanskje ha en høyere rente enn kredittkort uten tilleggsytelser.

Sjekk derfor kredittkortene nøye, og vær bevisst på hva som er viktig for deg når du velger kredittkort.

Betal minst halvparten av reisen med kredittkort om du ønsker gratis reiseforsikring

De fleste kredittkort kommer med en inkludert reiseforsikring. Vilkåret for å få denne forsikringen er imidlertid at du betaler minst halvparten av reisen med kredittkortet. Det er viktig å sjekke hva reiseforsikringen faktisk dekker. Reiseforsikringen er inkludert i kredittkortet er ofte ikke like god som vanlige reiseforsikringer.

Frem krav til kredittyter dersom du kjøper en mangelfull vare eller tjeneste

Bruker du kredittkort til å kjøpe varer og tjenester gir finansavtaleloven § 54b deg rett til å rette krav direkte mot kredittyter dersom varen eller tjenesten viser seg å være mangelfull eller selger på annen måte ikke oppfyller sine forpliktelser.

Vær obs på at dette kun gjelder dersom du handler hos en næringsdrivende, og du har forsøkt å løse tvisten med selger først.

Betal alltid tilbake all kreditt ved første forfall

Dersom du ikke vil betale dyre renter på kredittkortgjelden din er det viktig at du betaler tilbake all din lånte kreditt ved første forfall. Dersom du ikke betaler i løpet av den rentefrie perioden, begynner det å løpe renter som ofte er på over 30 prosent.

På de fleste kredittkortfakturaer påløper det også et fakturagebyr. Velger du eFaktura i nettbanken din slipper du dette gebyret.